Ahad, 15 Mei 2022

UMNO akan di tolak rakyat jika pemimpin terlalu lama pegang jawatan.


UMNO akan terus lemah dan akan terpinggir dalam arus politik Malaysia di masa depan jika hari ini MKT UMNO meneruskan juga pindaan Perlembagaan UMNO, di mana pemilihan akan belaku setiap lima tahun atau setiap enam bulan salepas Pilihanraya.


2. UMNO menjadi kuat masa lalunya kerana sistem. Pemilihan setiap tahun secara bergilir. Persidangan UMNO Cawangan di dahulukan setiap dua tahun sekali, 

3. Pemilihan Jawatankuasa UMNO Bahagian  setiap tiga tahun dan tidak tahun yang sama pemilihan Ahli Majlis Kerja Tertinggi yang selalu diadakan ke tahun ketiga salepas Mesyuarat UMNO Cawangan, Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian dan kemudian Perhimpunan Agung UMNO.


4. Itulah cara pemikir UMNO dahulu hendak menguatkan Parti UMNO sebelum keseluruhan struktur Perlembagaan UMNO di berubah sebaik sahaja UMNO 1946 di batalkan pendaftarannya  dan UMNO (Baru) di tubuhkan pada tahun 1988.

5. UMNO mesti melihat kesan pindaan Perlembagaan ini. Jangka 5 tahun memegang jawatan adalah terlalu lama.

6. Pemimpin yang tidak berguna tidak boleh ditukarkan.. kemungkinan akan kekal terus menjadi wakil rakyat.

UMNO mesti kembali ke habitat yang asal. Pemilihan pemimpin dalam UMNO adalah melahirkan muka baru bagi memimpin UMNO. - zmyTiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan mestilah selari dengan isu yang di wacanakan, sebarang ulasan yang tidak sewajarnya dalam isu tidak akan disiarkan atau dipadamkan kemudian

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.