Ahad, 30 Ogos 2015

Kemuncak Low Yat, Demontrasi Bersih 4.0


Demontrasi Bersih atau Unjukrasa Illegal yang di adakan dua hari pada 29hb dan 30hb Ogos di Kuala Lumpur bukan satu usaha yang dirancang lama.. Dia di rancang salepas anak muda yang tidak terlibat dalam politik menggegarkan Negara dalam peristiwa rusuhan Low Yat dalam bulan ramadhan. Sehingga menyebabkan ada yang tercedera.
Dalam kes Low Yat dimana anak muda Melayu telah membangkitkan isu akan perihal anak Melayu yang selalu di tipu oleh peniaga Cina yang menjual alat komunikasi saperti computer dan talifon. Tindakan anak muda melayu yang berani di kawasan Bukit Bintang yang dikenali kawan kongsi gelap Cina yang sangat berkuasa adalah satu manifestasi spontan kemarahan Melayu dan pembelaan kepada anak Melayu yang di pukul beramai-ramai oleh peniaga Cina di kawasan itu.
Antara kempen yang di lakukan oleh tindakan spontan itu ialah memulaukan Low Yat.. Dan tindakan itu memberi kesan.. Rata-rata anak Melayu yang pembelinya dari orang muda yang tidak berpolitik dan kalangan pelajar dan kelas menengah Melayu, menyahut seruan itu.. Mereka mencari pilihan kedai lain.. Dan berakhir dengan Low Yat sepi dan jualan berkurangan.
Berbagai usaha dilakukan oleh pihak berkepentingan khas MCA dan juga peniaga Cina di Low Yat untuk meyakinkan pembeli Melayu yang 80% pembeli di Low Yat telah gagal untuk mengubat hati orang Melayu.. Orang-orang Cina lagi bertambah marah.. bila kes itu di bawa ke Mahkamah termasuk budak pencuri itu yang di jamin untuk perbicaraan dan tiga orang lelaki Cina yang memukul budak Melayu telah di hukum dengan denda atau penjara jika tidak membayar denda.
Maka apa kaitannya dengan Demontrasi Bersih 4.0?. Kena juga di tanya kenapa sejak dua minggu kesemua surat kabar dan RBA@Red Bean Army dalam media sosial setiap hari memberi promosi isu demontrasi Bersih? Adakah kes IMDB yang dikatakan berhutang RM42Billion yang sukar membayarnya ada kaitan dengan wang rakyat? Bukankah pinjaman itu dari Bank Komersial dan bukan wang Kerajaan.
Dan kedua akan isu sumbangan derma kepada Tabung Politik yang masuk kedalam akaun peribadi PM Najib.. adakah duit Kerajaan dan hak Kerajaan. Maka kenapa ada sebab mereka persoalkan.
Kedua isu itu sudah di jawab. Kenapa perlu ada demontrasi lagi. Dan nampaknya demontrasi bersih kali ini tidak ada tujuan. Menggunakan slogan Najib Undur bukan misi yang utama. Tak kan pemimpin besar DAP dan PKR tidak tahu bahawa sistem pemerintahan Malaysia adalah pilihanraya.. Bagaimana sebuah Negara dan Parti Politik yang didalam Perlembagaan masing-masing menyatakan hendak berjuang melalui lunas demokrasi tetapi dengan tiba-tiba menggunakan jalan raya sebagai Parlimen memaksa seorang Perdana Menteri yang punya sokongan majoriti dalam Dewan Rakyat@Parlimen.
Hakikat sebenrnya bukan itu semua.. Tujuan sebenar menyerang balas balik apa yang di lakukan oleh anak Melayu yang menyerang Low Yat yang kemudian memalukan orang-orang Cina khasnya Cina Dapig.. Bukit Bintang adalah kubu kuat DAP dan orang Cina anti Kerajaan sejak sebelum merdeka hingga ke hari ini. Mereka masih tebal dengan chauvinist kecinaannya.
Tujuan Bersih ialah menunjukan kekuatan orang-orang Cina anti Kerajaan Barisan Nasional dan orang-orang Melayu yang menyokong UMNO. Dengan berlindung atas demontrasi dan kebebasan Perhimpunan Aman mereka menggunakan demontrasi ini untuk menunjukan solidoriti kaum Cina yang anti Nasional. Mereka cuba memberi reaksi kepada perbuatan orang-orang Melayu dalam peristiwa Low Yat..
Mereka menggunakan menghina Melayu dengan menyerang dan menyebut nama PM Najib dan minta berundur. Supaya tidak dilihat sebagai menyerang Melayu kerana terdapat juga orang Melayu yang bersekutu dengan Cina Dapig. Itu sebab ada dikalanga mereka membawa penyapu, yang sama pertunjuknya dengan orang-orang Cina Dapig dimasa Mei 13,69 membawa penyapu seluruh Kuala Lumpur termasuk ke kawasan perumahan Melayu di Kampong Bharu dan untuk beberapa ketika berhenti di Rumah Selangor, kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda, dan di minta keluar rumah itu kerana mereka telah berjaya bukan memerintah di Selangor tetapi telah tidak menyebabkan Perikatan tidak cukup kerusi kerana sama banyak dengan kerusi DAP dan Gerakan. Melayu hendak di sapunya.
Kesimpulan demontrasi Bersih lebih dari isu-isu yang di tunjukan, yang tersirat ialah memberi isyarat atau pertunjuk kepada orang-orang Melayu bahawa kekuatan pengundi Cina khasnya Cina-cina Dapig tidak pernah pudar bagi melaksanakan Malaysia Malaysian yang mula diperkenalkan 50 tahun yang lalu.
Dan penganjur BERSIH agak tersentak dengan kekurang orang-orang Melayu yang turun kelapangan kawasan demontrasi kerana mereka tidak pernah membaca dan menganalisa akan sikap orang melayu yang masih konsovertif dalam budayanya. Kecuali orang-orang Melayu yang berada di zaman kontemporari yang di bina dan di asuh dengan kebencian kepada UMNO dan Barisan Nasiona atas sebab-sebab tertentu.
Maka dalam sudut pandang yang lain Demontrasi Bersih yang melibatkan 100ribu orang Cina yang orang Melayu dikira dalam purata 7% sahaja telah memberikan keuntongan kesedaran kepada orang-orang Melayu.. Dan dengan mengadakan demontrasi pada menjelang meraikan Hari Kebangsaan@Merdeka sebenar bertujuan mereka tidak menerima UMNO sebagai pejuang Kemerdekaan. Kerana mereka berpendapat bahawa Komunislah yang berjuang untuk kemerdekaan Malaya.
Maka insaflah orang-orang Melayu, kamu sedang berada di ambang kemusnahan dan menjadi pengemis dalam negeri kamu, jika kamu tidak menyedari muslihat demontrasi Bersih kemarin dan hari ini dan juga masa depan.
Sang Kelembai: Bersatu Melayu jika kamu berdarah Melayu..pandang kedepan bukan berpolitik pagi ini untuk pagi ini..petang untuk petang ini.. Berpolitik hari ini untuk 100 tahun yang akan datang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan mestilah selari dengan isu yang di wacanakan, sebarang ulasan yang tidak sewajarnya dalam isu tidak akan disiarkan atau dipadamkan kemudian