Sabtu, 25 Julai 2015

Bila Orang Bank Bercakap Politik


PM Najib membesar dalam komuniti politik.. dia menjadi pemimpin politik yang utama mentadbirkan negara. Adiknya nya Nazir Razak seorang ahli Bank dan bergantung kepada untong riba dlm perbankan.. Abangnya tidak mencari untong tetapi cuba menguntongkan rakyat supaya parti pemimpinnya boleh terus berkuasa..
Orang politik memimpin dia tidak boleh membetulkan yang tidak betul. Adiknya orang Bank.. jarang bank hendak membetulkan peniaga yang tidak betul.. Pada orang bank dia memberi pinjam.. dia mahu labanya.. Orang politik mahu rakyatnya ceria,sejahtera dan di untongkan dengan perancangan pembangunan prasarana dan ekonomi, dua kerjaya yang berbeza.. Jika bank tidak dapat laba atau keuntongannya dan peminjam tidak membayar modalnya yang di baginya. membetulkan perniagaan si penghutang tidak akan di lakunya...sebaliknya di saman dan akan bankrup.. hasil membankrupkan si pemiutang di kira bank sudah rugi. Dia tidak terkesan apa2..audit tak boleh menyalah sesiapa termasuk Nazri Razak sebagai pemilik majoriti di CIMB Bank..
Tetapi orang politik saperti abangnya Najib Razalk.. jika dia seorang yang berkuasa dan undang2 yang di buat di Parlimen bernama Akta membenarkan langkah2 pencegahan supaya tidak memudaratkan satu Kerajaan.. Undang2 tidak membenarkan Kerajaan membetulkannya, yang boleh di lakukan meng'aman'kan saperti mendiang Akta ISA.. malah menyaman rakyat pun tidak di benarkan kecuali perkara itu hal persendiriannya. Jika dia gagal dalam melaksanakan manifesto pilihanraya, partinya akan kalah dan hilang kuasa sebagai Perdana Menteri.
jika isu The Edge satu serangan peribadi kepada PM Najib.. The Edge mesti menyebut tulisan ini atas sifat atau kedudukan PM Najib sebagai peribadi.. tetapi yang jelas serangan The Edge adalah serangan kepada Ketua Kerajaan dengan berakhir kerajaan berparti itu akan kalah. Dengan berapa fakta dan konspirasi untuk membuat satu persepsi kebencian kepada karajaan, PM Najib cuba membetulkan dengan berbagai penerangan tetapi tetap di tolak..kerana persepsi yang di tulis oleh The Edge sudah men'mendaging' dalam otak dan badan rakyat, walau sudah di jawab dengan fakta dan buktinya.
Isu IMDB ialah isu bermula kepada RM42Bilion yang di pinjam kemudian gagal di bayar mengikut jadual.. bukan duit yang di ambil dari Perbendaharaan di beri kepada IMDB... Kesimpulannya pandangan seorang latar belakang politik yang di pilih rakyat dan seorang pemilik Bank yang pandai memutar angka tidak sama dalam menilai isu keselamatan dan ekonomi..

Sang Kelembai: Orang politik kena membetulkan jika rakyat di dapati salah dalam menerima dasar2 kerajaan atau serangan  dari pihak berkepentingan kepadanya melalui penerangan.. dengan penerangan itu.. itulah yang dikatakan membetulkan yang salah. Tak kan orang Bank tak tahu..
Bandar Sri Permaisuri
Julai 25,2015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan mestilah selari dengan isu yang di wacanakan, sebarang ulasan yang tidak sewajarnya dalam isu tidak akan disiarkan atau dipadamkan kemudian