Jumaat, 1 Januari 2010

Hadiah Tahun Baru 2010

Tahun baru 2010, rakyat Malaysia dihadiahkan dua perkara besar. Satu yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi dan satu lagi diberikan oleh Pegawai Tinggi Kerajaan yang mewakili Pemerintah@Kerajaan.
Mahkamah Tinggi telah membenarkan permohunan sebuah Gereja Katolik yang menerbitkan buletin mingguannya Herald menggunakan perkataan Allah, dimana pendapat Mahkamah Tinggi bahawa setiap individu mempunyai hak berpelembagaan untuk menggunakan perkataan Allah.
Alasan hakim bicara terlalu mudah ia itu walau pun Perlembagaan Persekutuan 1957 telah meletakan agama Islam selaku agama rasmi, tidak bererti dia memberi kuasa Menteri Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia menghalang Gereja Katolik dari menggunakan perkataan Allah.
Satu perkara yang perlu di ambil perhatian ialah sandaran pembela ia itu Menteri Dalam Negeri mengatakan bahawa jika dibenarkan perkataan Allah yang menimbulkan kekeliruan dan salah faham dikalangan umat Islam serta menggugat ketenteraman negera tidak dibuktikan bagaimana penggunaan itu boleh menganggi ketenteram awam.
Sebagai orang yang boleh berfikir dan seorang Islam yang baik walau pun sikit mengetahui soal perkataan Allah didalam Islam. Kelulusan membenarkan perkataan Allah kepada Kristian Katolik yang berpegang kepada kitab Injil yang asal, tidak ada sebab orang-orang Islam melarangnya kerana didalam Islam, orang yang menganut agama Islam dengan perinsip lima rukunnya juga kita diminta percaya dengan kitab Injil.
Ini memberi pengertian jika Gereja Katolik yang berpegang kepada Injil yang asal dan bukannya Injil buatan manusia yang ditambah tokok atau Kristian, bolehlah mereka menggunakan perkataan Allah.

Tetapi yang menjadi isu ialah boleh perkataan itu tidak digunakan bagi tujuan lain saperti penerbitan berkala Gereja Katolik, Mungkin beberapa Gereja Kristian yang tidak katolik lain akan menggunakannya, apakah perbezaan tulisan Allah dalam rumi dengan tulisan jawi jika digunakan di Gereja atau menjadi barang cenderamata tetapi mempunyai lambang salib?
Maka disinilah pihak Mahkamah Tinggi jangan melihat kegagalan membuktikan bahawa ancaman keselamatan dalam negeri tidak berasas bagi menolak tidak boleh digunakan perkataan Allah kepada Gereja Katolik oleh Menteri Dalam Negeri. Latar belakang budaya dan politik di Malaysia terlalu cepat berkembang dan dalam masa yang sama pergerakan fundamentalisme Islam melalui parti politik dan pertubohan Islam terus dengan perjuangannya.
Sekiranya nanti penyalahgunaan perkataan Allah menjadi berluasa dan memberikan kebangkitan kemarahan orang-orang Islam di Malaysia dan menyebabkan ketegangan antara kaum berpunca dari agama, masa itu adakah kita mempersalahkan Mahkamah Tinggi?
Kedua hadiah tahun baru yang diberikan oleh Pemerintah@Kerajaan ialah kenaikan harga gula. Gula samalah dengan bahan makanan yang lain saperti tepong, beras dan lainnya.
Persoalannya ialah dalam masa perutusan tahun baru yang di buat oleh PM Najib Tun Razak beliau begitu yakin membuat perubahan ekonomi ditahun ini tetapi didalam masa yang sama senario ekonomi tidak mengizinkan kerajaaan menanggung subsidi.
Menjadi pelik ialah kenapa kenaikan harga gula dibuat sempena tahun baru. Dalam keadaan kesemua rakyat sedang mengkempiskan perut untuk membiayai anak-anak yang mula masuk bersekolah. Bukankah ini menjadikan kemarahan kepada rakyat khasnya parti-parti pembangkang yang menggunakan perkataan BN dengan tafsiran ‘barang naik’.
Jika Kementerian yang bertanggung jawab soal logistik makanan ini mempunyai banyak fakta soal kenaikan harga gula, sewajarnya mereka sudah boleh menyusun satu strategi kempen bagi rakyat menerima kenaikan harga gula semenjak dua bulan lalu.
Pada 31hb Dis 2009 di Media Tv masih lagi menyiarkan berita kekurangan gula di Langkawi dan alasan yang diberi oleh penguatkuasa kerana gula telah digunakan secara berlebihan kerana adanya terlalu banyak majlis khenduri kahwin di Langkawi. Maka bertanyalah kita adakah majlis kahwin di Langkawi, semua yang datang ke walimatul urus, makan nasi berlauk gula?
Apa yang sepatutnya dilakukan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri ialah untuk tempoh dua bulan yang lalu kempen penjimatan penggunaan gula dengan dimasukan kenaikan harga gula yang kemungkinan akan berlaku ditahun depan dan harga gula tidak akan terelak untuk dinaikan. Maknanya pemerintah@Kerajaan berterus terang bahawa kerajaan akan menaikan harga gula.
Walau pun nanti ada jawabpan jika di umumkan kenaikan harga gula maka akan ada pula menyimpan stok atau menyuruknya. Syarikat yang menyimpan atau menyuruk gula sebenarnya bukan kedai kecil dan kedai yang berada diluar bandar kerana menyurukan benda itu tidak banyak memberi keuntungan. Sebaliknya syarikat besarlah yang menyuruknya.
Oleh itu pantau syarkat pembahagi yang ada potensi menyuruk untuk mendapat keuntungan besar. Seperkara lagi yang tidak difikirkan oleh kerajaan ialah soal jumlah subsidi yang di warwarkan. Sebenarnya jika kerajaan akan belanja RM1Billion subsidi bukan bererti kerajaan memberi wang kepada syarikat pengimport gula jumlah yang sama sebaliknya pemerintah@Kerajaan kehilangan hasil jumlah yang sebegitu.
Disinilah rakyat diminta memahami bahawa penggunaan gula yang banyak, maka kerajaan akan kehilangan hasil yang banyak kerana memberi sunsidi atau kehilangan cukai.
Bagaimana pun kenaikan harga gula ditahun baru ini menunjukan bahawa Malaysia masih lagi ke bawah ekonominya sebaliknya hanya sekadar di ‘gongkan’ ada dengar bunyi tetapi tidak nampak. Ini dibuktikan harga gula di Malaysia dikatakan masih rendah dibandingkan dengan negara lain khasnya Singapura. Jika di Singapura harganya dlm SD1.45 satu kilo tetapi pendapatan rakyat yang kerja cuci longkang dan jalan dalam purata SD2.000(dua ribu) bererti gajinya hampir RM4.300 dan jika dibandingkan dengan jawatannya yang sama di Malaysia dalam RM1.500 atau lebih bawah lagi, maknanya boleh kah anda hidup dengan pendapatan SD750.00 di Singapura?
Cukup-cukuplah membuat perbandingan nak membodohkan rakyat.
Sang Kelembai: Pening kepala bila mengingatkan idea UMNO nak buat program ‘UMNO juara Rakyat’ Nak jadi juara rakyat apa? Menahan kenaikan gula pun tak boleh di juarakan? Ini yang lain.

1 ulasan:

  1. Idea Umno juara Rakyat adalah idea Ahmad Maslan. Sy tak faham dan merasakan genarasi hari ini tahu dan mengakui segala usaha yg telah dan akan dibuat oleh umno. Jadi tak perlulah hendak dijaja. Yg penting parti pemerintah mamahamii serta menghayatai slogan PM. Merasa denyut nadi rakyat. Ahmad Maslan nie buat program utk promote diri atau apa. idea beliau kdg2 nampak seolah beliau hanya nak menonjolkan diri, bukan menonjolkan gerak kerja parti.

    BalasPadam

Ulasan mestilah selari dengan isu yang di wacanakan, sebarang ulasan yang tidak sewajarnya dalam isu tidak akan disiarkan atau dipadamkan kemudian